Thursday, October 2, 2014

resepi internet!!!

tiba2 nk menulis tentang resepi internet..dolu2 zaman mak2 kita nk belajar masak kena amik kelas kemas dan tulis secara manual je dekat buku....macam mak saya... buku resepi warna merah yg dh lusuh tu tetap jd kesayangan dia sebab segala tok nenek resepi kek dan biskut ade dlm tu.... mmg suka baca walaupun xde gambar...tp zaman sekarang search aje kat google dh jumpa resepi ape yg kita nak...tajuk sama contohnya masak karipap tp setiap org ade resepi yg berbeza....

dh dkt setahun lebih dpt hadiah birthday dr bff rina... hadiah birthday I dpt oven uolzzzzz...ado???  tp aku ni tangan keras gamaknya...x suka buat kek...mkn pun boleh la sikit....

tp sejak akhir2 ni rajin plak tgk org pos resepi kt fb yg senang2...so ai yg gigih ni pun buat la ikut resepi try la...hakhakhak..walaupun!!! hasilnya non hado...

1st resepi aku try adalah resepi nih..gara2 kwn opis ijard bwk dan rasa dia super2 sedap...balik pun aku try buat...mmg sedap dan cuma perlukan 5-10 minit je....yg penting...buah2 hati kesayangn hamba makan x sampai 5 minit dah habis.....huahauhua..sedap katanya....




yg ke 2 ni plak sebab tergedik2 hujan dirumah kelaparan...simple je tp sedap...dan paling penting senang......korang pun bley buat sambil pejam mata....apam balik katanya!!!




aku ni paling suka tgk food channel kt astro 703..gara2 tgk 1 program tu..terus jatuh hati nk rasa whooooppp whoop woopie pie! nak beli mahal wooooo...1 rm8..kalau dkt internet org jual rm30 utk 9..sila kira sendiri brp rm ye.... walaupun rupa x berapa cantik tp aku suka..sedap la jugak rasa biskut kek... tp kalau resepi asal dia cantik wehhhh..!aku punye? ermmm...boleh la rupa dia..




2 org kesayangan hamba tu suka sgt2 mkn coklat gigih la depa buat cupcake coklat dan kek coklat lava!! 1 hari 2 resepi hokeyyyy tp hasilnya mcm tipu je....JADI!!! jeles akuuuuu.... 

 opsss!! kek coklat lava x sempat ambik gmbar sebab dah ngapppp habis!!! huhu...

dh lama teringin nk buat...baru la buat coklat cips dapur roshie...rupanya nk bancuh dlm 20 min je... tp ok jugak la resepi dia....tp 2 hari je dah habis ngapp...hihi



***saya memang x pandai buat kek @ biskut.... yg penting korang mkn x pengsan...lalalaa~

ok la...nk tgk resepi ape yg lazat lagi nk cuba
...

Saturday, August 9, 2014

Cerita saya.....

mak cari idea oulzzzz....

wahhh...dah berabuk2 dah blog...setelah hampir 2 tahun 6 bln x hupdate citer kat sini.....
     
  rasa2 blog aku ade tak menatang2 tu lama sgt dah bersawangnnya.....
                        opssss!!! rindu saya? erkkkk~
haaaaaaaa.....nampak x gambar aku tgh larik2 nampak tangan tu ala2 bz manja gitewww....

erkkk~ ade ke orang nk baca....? hahaha...tp bila baca2 balik pos yg lama2 rindu plak rasanya nk update cerita dlm sini...seronok bila baca balik dan tgk gambar2 lama....walaupun!! belog I ni x femes....
hahaha.....

macam2 sebenarnya nk cerita dlm blog....ape yg jadi dlm 2 tahun x update dlm blog ni...yg penting..ai tetap kurus gemok kurus gemok dan kurus balik skang....
 
 owh....ni bukan saya...kalau saya lazat macam ni mungkin awak akan jumpa kat dalam tv...hahaha~
 
selalu kalau dh lama x jumpa mesti org akan tanya apa khabar kan? khabar sy baikkkkk.. alhamdullillah bahagia bersama dgn hero2 malaya sy.....

bawang kecil dan bawang goreng...hihi..

alhamdulillah...lepas hampir 6 thn menunggu..Allah kurniakan cahayamata utk sy dan suami...syukur sangat2.....terima kasih Allah...terima kasih jugak pada semua yg mendoakan sy...semoga Allah murahkan rezeki korang semua...aminnn

 sempat sy nk kongsikan sedikit 1 hal tentang bila saya mengandung..maaf ye kalau ada yang kecil hati @ terasa bila sy tidak bercerita tentang sy mengandung.... ade sesetengah perkara mungkin elok kita rahsia kan...bukan bermaksud kita berahsia tu kita taknak orang tau perihal kita mengandung....tp sy lebih selesa mendiamkan diri kecuali ada yang bertanya baru sy akan jawab....

mungkin masing2 ada pendapat yg berbeza tentang hal ini...tp pada saya...kemanisan itu lebih indah bila tidak terlalu bercerita tentang hal itu...yg penting doa semoga Allah permudahkan segala2nya....apa pun terima kasih atas doa2 kalian.....

bila pragnent tipu la kalau kata ibu2 boleh dtg kerja perfect tanpa mc...ada sesetengah memerlukan komitmen yg perlukan anda tidak mc jika tidak markah KPI anda akan jadi telur ayam....tau telur ayam?? yg bulat tuuuuu..hahahaa...sila paham2 sendiri...so mmg ms preggy x dpt lari dr mc yg banyak.....kalau ikut hati mmg xnak mc mengenangkan kpi yg mmg akan kopak tp tahun 2011 telah mengajar sy sesuatu yg buat sy perfikir panjang tentang mc....

ermmm.....tahun tu bila tiba2 doc bgtau sy pragnent 8 minggu....Allah je tau betapa gembiranya hati sy sampai kalau boleh nk tido pun senyum sebab happy sgt2...mungkin pd org yg senang dpt anak perasaan tu x sebesar perasaan sy....tp utk sy yg menunggu **hampir 3 thn masa tu...tersangat2 la gembira....bila tiba2 kandungan 10 minggu sy bleeding. ..doc kata 50-50 utk kandungan sy...dia nasihatkan sy berehat selama 2 minggu (MC) utk menjaga kesihatan sy..sy berdegil... alasannya ' cuma duduk je di opis..x buat kerja berat2 pun jd sy x perlukan mc'...pd mulanya mmg dah x bleeding tp di sebabkan kedegilan tu...selepas 3 hari sy bleeding lagi semasa kerja....doc bg ubat utk kuatkan rahim dan akhirnya kandungan sy gugur semasa kandungan hampir 12 minggu...saya menangis!! sy menangis setiap hari bercakap dgn diri sendiri *kalau la sy x degil dan mc berehat  seperti yg doc sarankan...

hmmm....1 pelajaran yg sy belajar...perkara yg tak boleh sy undur balik...tp sy redha..mungkin itu dugaan Allah bg pada saya...bila sy jumpa org yg belum kawin...belum dikurniakan cahaya mata...sy doakan untuk mereka...sy faham bagaimana rasanya soalan yg x putus2 bertahun2 menjawabnya....dpt anak @ kawin bukan mcm beli baju sayang...semua tu perancangan Allah...Allah tau bila waktu nk bg kita semua tu..jadi jangan takut...sabar itu indah....

sob! sob! sedeykan? ok...skang mood raya..mari bergembira...nanti rajin I update lagi k....hihi..
selamat hari raya semua..muaahhss!!!

**** saya rindu kasut tinggi sy..dah lama x feeling2 cik ta
 


Sunday, January 22, 2012

Beronok ronok....

Walaweiiii...seminggu tak menaip belog...rindu yeeee...walhal! Rase ya takde sape pun rajin nk baca blog nih tak kesa la janji nk jugak taip...time kasih Kak ayu sebab rajin baca blog adikmu inih....muaahhhss! Sayang akak....walaupun! Belog saya nih merepek2 je lebey....ahaks!

Minggu nih seminggu pg training kat axiata..adess! Dah dkt 7 tahun rasenyerrrrr tak naik putra pagi2.. Dulu ms keja kat pj, pagi2 kul 7 dah ade kat sana...4 hari training kat sana...naik putra sampai Kl sentral..exercise kaki 5 minit dah sampai axiata....hikhikhik...mesti kuruskan kan?kan?

Salah!salah! Salah! Hahahaha...walaupun senaman ke sana tp kalau pukul 830am sampai je bilk training dh siap menu breakfast..nasi goreng bersama kuih..nyum!nyum! Makan.....training jap..budak bwk tuh dtg bwk minum pagi lak...1030am..sambil training dlm kelas sambil makan..

Sue posing malu2 lak....

Tup tap tup tap...kul 1230 mkn lunch yang lazat pula di tempat lunch yg sgttttt la cantikkkkkk...main tenet jap..solat rehatt...kul 2 masuk kelas...kul 3 minum petang lak...adoyaiiii! Mmg badan makin kembang cam biskut rendam air Milo haku....hahaha...

Yeaahhh! Opie pun ade kat training nih...

Aper pun training tuh best sebab jumpa ramai org...sambil kata bos aku cuci mata sebab training tuh orgnye 'elokkkkkkk gitewwwww' hahahahaa...

Setelah 2 minggu x dating ngan BFF saya...balik je training terus kami supppppp beronok ronok kat Kl festival city danau Kota...hikhikhik...dr opis kami tu pang keta nakun saga pi sana..sgttttlahhh sendat+ketat+padat bila 6 org disumbat sepenuh2nya dlm keta....hahahahaa!

Muka gembira....hehehe....

Ashra paling mengamcam sebab nampak mantappppp..hahahaha

Gadis2 untuk dijual kecuali mekssssss..hahahahaha

Saturday, January 7, 2012

Selamat hari lahir cik hasben aka Tarabas.....

Semalam Birthday cik hasben saya...muaahhhss! mula2 ingat nak beli kan kek pastu nak celebrate kat opis tapi sebab dia takde kat opis..kitaorang celeb kat umah...lepas balik keja...terus la aku pg pavilion beli kek utk dia kat 'A slide of heaven'... kek paling lazat cuma ade kat sana jerrrr...ahaks! harga pun lazat la uolzzzz.......tp sebab kitaorang bukan pengemar kek tegarrr..so, aku beli yg kecik je untuk dia....comel kan??

Di sebab kan masa sekolah2 dulu aku suker sgt2 citer 'the cave of the golden rose'..aku tersangat la suker kat Tarabas...ensem kan??hihihihi...walaupun dia jahat...tapi aku mmg suker lelaki yg berambut panjang...sebab tuh la aku cari hasben ala2 tarabas...berangan ke tidakkk?? feeling2 aku Fantaghiro la konon2nyerrrr.. lalalalala~

aku mmg suker panggil cik hasben sy tarabas..rambut..janggut ngan misai tuh ala2 tarabas giteww....muntah tak baca statement dennnnn?? Hahahahahaha... AMK** ade mak kisah..??

utk Tarabas sayer....sy sayang awak sebab umur awak + awak nakal +geng paling best bertumbuk + suker buli sayer + sy cinta kan awak sangat2 ...Terima kasih Allah sebab temukan saya dengan awak....

"lelaki yang baik untuk perempuan yang baik...dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat"..hahahhaa..maknanya awak baik @ sy jahat?? **sambil tangan di dada mata dia pandang ke atas...aper pun kita akan sama2 akan berusaha untuk jadi lebih baikkk.....muaaahhhssss!

Sunday, January 1, 2012

Selamat Ulang Tahun.....

Tiada apa lagi yang bermakna dalam umur 28 tahun ini, dari mempunyai ibu bapa yang sihat, wonderfull husband, adorable kids, great family and friend... Alhamdullilah ke atas nikmat itu Ya Allah....

Untuk Cik hasben yang ku Sayang selalu..."terima kasih sebab jadi suami yang hebat.." dan untuk Fariq "Sayang sgt sebab selalu jadi KFC yang mengembirakan ibu..."

waktu papa tanya mama nk hadiah aper untuk hari jadi mama...mama taknak aper2..sebab papa dah lengkap kan hidup mama...cinta papa dahh buat saya happy sgttttt dan bertuah sebab papa cintakan mama jugaaaaa....

nota kaki : ayat cintan cintun kan?muntah ke? lalallalallaa~

Saturday, December 31, 2011

2011 dalam kenangan...

hmm..hari nih 31hb December 2011..penutup 2011..mcm2 jadi kat tahun...pada diri sendiri...tahun nih TAHUN SEKOLAH saya....

teringat pada satu kata2 kawan sy...."setiap tahun bertukar ganti..."bukan bermakna kita lupakan kawan lama...cuma setiap hari @ bulan mesti kenal dgn kawan baru kan? kan??hahahha...

nak ingat balik memori 2011...1st time pg gym sebab gigih nak kuruskan perotttt yg comel...mari lihat kad membership sayer??comel tak??lalalalala

mmg sgt best..rindu nk pegi kelas..jumpa kawan2...walaupun selalu kena kutuk ngan sheryna dlm kelas body jam aku menari mak yong katenyerrrrr..!!! wat ever..!!! aper pun rindu nak jumpa kawan2 lagik kat sana......

bulan 3 lak pg beronok ronok dgn kawan2 sayer kat sarawak....walaupun 4 hari tp enjoy sgttt..!!!!

part paling menakutkan bila cik hasben sy masuk hospital sebab paru2 dia tersumbat...masa tuh nangis terok2 sebab takut aper2 jadi kat dia...3 minggu duk spital tp alhamdulillah...suami sy dah sihat...yang paling best..!!skang dia dah benti isap rokok.....yeaayyy..!!!!

dlm pd sakit tuh...tiba2 doc kata sy pragnent...mmg happy sgt kami...tp mungkin bukan rezeki kami kan...setiap kejadian tuh ade hikmah dia kan?doa kan rezeki yang baru yerrr...amin...

aper yang sayer belajar tahun nih??

jangan percaya orang yg nampak baik hakikatnyerr...nampak baik...x kisah la laki ke pompuan ke...tp sibuk jaga tepi kain org...xyah la nk buat2 ayat cover line camni "awak tau tak?......." @ "awak tak tau ke?....." jaga keluarga sendiri je....xyah sibuk hal org...walaupun org kata mulut i jahat...i xde canang citer kawan baik i ke hulu hilir noksssss.....

adik...i nak jaga kain u jap leh?

pinjam duit???SORRY.....

muka aku nih cam cop duit ke?? nak bagi pinjam mmg senang...tp nak kutip cam pengemis rasenyerrrrr...pastu org yg pinjam tuh wat2 cam lupa lak...kimaks tak??sgt la kannnnn...pasni jangan nak baik hati sgt la roshie wehhhh.....

malam nih aper plan??hahahahaa...meks kena keja nokssss...huhuhu..selamat tinggal 2011..

Sunday, December 25, 2011

Rindu Rayyan....hukhukhuk....

rindu gilerrrrr kut nk taip belog...perap punye perap citer nih baru la nak hupdate....last week aku mengisi masa lapang dgn melakukan sesi kecantikan dgn cik hasben sy...haaaaaa..grand ke tidak laki meks pakai masker...ko ade??? comel kan..?kan??

minggu nih plak baru balik dr melaka sebab jumpa anak sedara aku Rayyan ngan Nabila...ala! comelnyer...sampai skang masih teringat2 rayyan senyum kat...biler ckp kat abang aku nak bawak balik..dia tak kasi....hukhukhuk..kecewaaaaa...!!!

tembammmmm!!!

nak peluk sampai dia kurus!!!!

Rayyan sayer..!!


nak gigit pipi dier bley tak?hihihihi....


minggu nih sangat la malas...cuma masak laksa feberet fariq dan bubur ayam yang lazat..lazat ke? hahahaha....

ini namanya bubur ayam malas..!!hahaahaa....

nih bukan laksa penang @ laksa kedah @ laksa perlis...nih laksa Roshie...lalalala~